Projecte Igualtat i diversitat

un projecte que respon a la necessitat de viure en un món global

 

L’educació artística cada cop és més present a l’escola. És una activitat pedagògica molt enriquidora i multidisciplinària, sobretot si s’entenen les arts com una metodologia. Una metodologia oberta, on la imaginació il·limitada és un plus, on es consideren les múltiples perspectives, on no hi ha una única solució ni una única manera de fer ni de resoldre, és en si la manera de pensar dels artistes durant els seus processos de creació .

Des de l’Atelier intentem aplicar aquesta metodologia pròpia dels artistes i ensenyar als alumnes com aplicar-la en fomentar el desenvolupament del pensament artístic.

A la història de les arts veiem com s’han tractat una infinitat de temàtiques i problemàtiques, igual que passa ara. Gràcies a l’obra de molts artistes contemporanis podem veure com l’art és un camp obert des d’on abordar la realitat i els temes importants, de rellevància, tant a nivell local com global i cultural.

Un d’aquests temes és sens dubte la igualtat i la diversitat de les persones. Hi ha la necessitat d’aprendre a viure i conviure en un món global. D’apreciar les diferències culturals, de raça i beneficiar-nos-en. És el respecte cap als altres, independentment del país d’origen, el nivell socioeconòmic i les creences. És aprendre a valorar la interrelació entre cultures.

Per introduir el nostre projecte sobre igualtat i diversitat, hem pres com a referència l’obra fotogràfica “humanae” de l’artista Angelica Dass. Hi planteja una “reflexió directa sobre el color de la pell, tractant de documentar els veritables colors de la humanitat en lloc de les falses etiquetes “blanc”, “vermell”, “negre” i “groc” associades a la raça. És un projecte en constant evolució que busca demostrar que allò que defineix l’ésser humà és la seva ineludible singularitat i, per tant, la seva diversitat” https://angelicadass.com/es/fotografia/humanae/

La seva obra ens ha permès situar-nos davant d’una problemàtica que afecta la societat, parlar-ne i expressar-nos.

La proposta plàstica realitzada aborda la singularitat de cada alumne, com són de diferents, la diversitat dins de l’aula i del curs, alhora que, ressaltar la igualtat de vàlua i reconèixer que l’important no és com ens veiem sinó com som per dins.

Per això, han realitzat el dibuix del seu autoretrat, observant-se en un mirall per després pintar-lo atenent els tons de la pell. Cadascun dels retrats formen part d’una obra global, en què han participat tots els alumnes de P4 i P5, és una gran carta de color, de tons de pell que componen una peça única. Les cartes porten un mateix nom que han escollit i que els engloba i defineix tothom, on només canvia un número de referència. Ens parla d’harmonia, d’igualtat entre persones, que tots convivim i som membres d’una mateixa societat on tots aportem, independentment de l’aspecte exterior que tinguem.