Aquest estiu quan semblava que el tràfec del curs havia acabat vam rebre una proposta de Sebastian Martin per col·laborar en el projecte UFTE*  Kinetic Sculptures de Tinkering Studio. La primera reacció va ser dir que sí, sense saber a què ens comprometiem ni com ho faríem, però confiant en que podríem i que valia la pena. Sebastian ens va proposar construir un prototip d’exploració tinkering sobre l’equilibri que ja havia provat a diferents ciutats d’Europa. A l’escola no tenim pròpiament un “makerspace”, però sovint diem que les aules han de ser flexibles, adaptables a les necessitats i generadores d’oportunitats; així que estem acostumades a agafar materials i eines de les nostres pròpies cases o d’altres escoles i improvitzar algun espai de treball. En aquest cas vam muntar un taller per a fusta a l’aula Art Studio de La Farga on Sebastian ens va guiar per fabricar el prototip. A nosaltres ens va servir per a conèixer de ben a prop un procés de treball Tinkering des del primer minut. La invitació de Sebastian no seguia una línia prefixada: tan aviat estàvem tallant fusta com provant siluetes, fotografiant, dibuixant o dialogant. Entre reflexions, rialles i silencis, les estructures anaven prenent forma. Cada element tenia la seva funció, però això no impedia que fos provat de mil altres formes, analitzat i qüestionat. Immersos en el procés en arribar la tarda, voilà, ho teníem! El set de “balancing sculptures UFI” estava llest per provar a Cosmocaixa.

Parlant durant el dinar sobre com havia estat el procés, Sebastián ens deia ”després d’haver treballat amb molts partners locals sabem que construir el kit junts és la millor manera d’entendre el que és Tinkering i com funciona la proposta.” Realment així va ser. No va ser “fer” un material on pots seguir unes instruccions, sinó un procés de tinkering al voltant d’una proposta. Es interessant veure que tot el procés per arribar a obtenir el kit va ser molt similar al que observem en els nens quan estan realitzant propostes tinkering a les nostres escoles.

-¿I si…?                    -Em recorda a …                   -¿Per què?…

-Heu vist què ha passat?…    -La propera vegada m’agradaria canviar….

La segona fase de la col·laboració va ser posar-ho en moviment i documentar.

Vam anar amb Sebastian a diverses sessions a Creactivity de Cosmocaixa. Una amb públic familiar i una altra amb formadors i personal de Fundació La Caixa. Va ser interessant veure les estructures en moviment, a les  mans d’infants i adults i veure la connexió amb les decisions preses en construir el set. També hi va haver temps per compartir i conèixer altres fans de Tinkering al nostre territori,  tot un plaer!

Després d’uns dies intensos acabarem amb moltes ganes de portar a l’escola el material i veure com es fusiona amb la feina de l’aula.

Com serà acollit a l’escola? Quina forma tindrà? Mutarà?

 

                                                                                                                                                                                                                               Sant Cugat del Vallès, juliol de 2022

 

+Recursos a la web i bloc de TinkeringStudio : An Open Kit for  Tinkering with Balance

*UFTE (unfacilitated tinkerable experiences) es defineix com una invitació a crear que no requereixi la presència d’un facilitador, encara que pot ser-hi; les propostes UFi es dissenyen per funcionar de forma intuïtiva i autònoma.