gabinet de curiositats

El nostre gabinet de curiositats

Els Gabinets de curiositats o cambres de les meravelles (en anglès: Cabinet of curiosities, en alemany: Wunderkammer) eren col·leccions d’objectes curiosos  (insectes, plantes, llavors, animals exòtics, minerals, artefactes rars, etc) que es van fer famoses entre els homes de ciència, erudits i viatgers de l’Europa del Renaixement. El gabinet més antic data del segle XVI (El Kunstkammer del rei Rudolf del Sagrat Imperi Germànic), però després es van estendre per tota Europa, fruit de l’interès pels descobriments i els viatges per terres exòtiques. Eren “Col·leccions nascudes de la curiositat i de la passió per atresorar, però també d’una voluntat de recerca científica amb el propòsit de contribuir a comprendre millor la Natura i el seu funcionament.”[1] Col·leccions ben classificades, etiquetades i presentades en cambres especials (gabinets) amb vitrines, calaixos classificadors, ampolles de vidre, urnes, biblioteques que volien meravellar els visitants i provocar una emoció de sorpresa i admiració.

A Catalunya Joan Salvador i Boscà (1598-1681) va iniciar una col·lecció de tota  mena d’animals, vegetals, minerals i fòssils a la rebotiga de l’apotecaria (farmàcia) familiar al carrer Ample de Barcelona i que ara es pot visitar al Jardí botànic de Barcelona fins al 4 d’abril de 2016.

A La Farga Infantil estem treballant les emocions i ens ha semblat que construir el nostre propi gabinet de curiositats podia ajudar-nos a compartir aquesta admiració i meravella que aquells erudits del Renaixement van sentir fa tants anys. Ens podia ajudar a obrir els ulls a les meravelles que ens envolten i que sovint ens passen desapercebudes (llavors, fulles, insectes, pedres…) així com les meravelles fantàstiques que sorgeixen de la nostra imaginació i som capaços de crear. Fomentar una actitud de recerca, d’observació, d’admiració davant de tantes coses  (naturals, artificials o imaginàries) que ens envolten i que fan tan interessant el nostre món.

[1] http://agenda.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=0&consulta=MiU0KzAlNStUNi0l&codi=55191&ordre=0